Autisme spectrum
Een speldoos (met 3 spelvarianten) bestaat uit 69 spelkaarten: 50 dubbelzijdige stellingkaartjes, 6 situatiekaartjes, 8 schaalvraagkaartjes, 5 informatiekaartjes. In een opbergdoos (formaat 120 x 90 x 15 mm).
Lees meer32 pagina's, hardcover (formaat 280 x 250 mm) . Auteur Rose Robbins.
Lees meer164 pagina's (formaat 215 x 195 mm). Vanaf 10 jaar. Auteur Suzanne Rouwhorst. Inclusief diverse gratis downloads en bijbehorende werkboek als download.
Lees meerStevige waaier van 90 pagina’s, formaat 200 x 80 mm. Auteurs Robin Brewer & Tracy Mueller.
Lees meerWerkboek psycho-educatie voor mensen met autisme. 246 pagina's met illustraties, inclusief cd-rom met werkbladen. Auteur Peter Vermeulen.
Lees meer48 pagina's met prachtige prenten in kleur, hardback (formaat 267 x 256 mm). Met achterin enkele opdrachtjes en achtergrondinformatie. Auteur An Swerts.
Lees meer24 pagina`s (formaat 245 x 175 mm), hardcover. Auteur Eline Kaptein.
Lees meerEen praktische handleiding. 192 pagina's, paperback. Auteur Caroline van der Velde.
Lees meerOngewild lastig in de puberteit en adolescentie. 160 pagina's (formaat 200 x 125), paperback. Inclusief veel praktische hulpmiddelen, zoals weekroosters en studieplanners als download. Auteurs Monique Baard, Désirée van der Elst en Mieke van Leijenhorst.
Lees meerAutisme spectrum
Spectrum geeft aan dat de stoornis gerelateerd is aan de informatieverwerking maar dat er een breed scala aan kenmerken en symptomen mogelijk aanwezig kan zijn maar dat hier per individu grote verschillen in kunnen zijn. Voorheen werd de term Asperger apart gebruikt of PDD-nos. Deze diagnose vallen ook onder ASS evenals het klassieke autisme.
Het is van groot belang dat er goed en kundig gekeken wordt naar het individuele kind want er zijn kinderen die geen overduidelijke kenmerken vertonen maar toch problemen ervaren op de levensgebieden waar veel kinderen en volwassenen met ASS mee kampen, zonder dat dit direct zichtbaar is. De levensgebieden waar kinderen en volwassenen met ASS in kunnen opvallen zijn:
• Sociale interactie
• Communicatie zowel verbale als non-verbale communicatie
• Stereotype gedrag en interesses
Ouders van kinderen met ASS hebben specifieke opvoedingsvragen en ervaren dat het gebruik van opvoedingstechnieken die bij kinderen zonder ASS prima werken bij kinderen met ASS totaal niet aanslaan of juist het tegenovergestelde effect hebben. Op internet zijn er diverse symptomen, checklists en kenmerken te vinden maar omdat ieder kind zo specifiek kan zijn in het uiten zijn of haar issues in de informatieverwerking is begeleiding en diagnostiek door een professional erg belangrijk. Voor informatie over ASS kun je terecht op onder andere www.hersenstichting.nl en voor ouders op www.balansdigitaal.nl.